Een slaap-wattes?
Je kent ze vast wel… de beruchte ‘groeisprongen’. Dit zijn de momenten waarop je kind een grote ontwikkeling doormaakt op cognitief, emotioneel en fysiek vlak. Soms zijn die sprongen zo overweldigend dat de wereld van je kindje echt even op zijn kop staat, wat dan ook consequenties heeft voor het slapen. Je kindje maakt sprongen vooruit, maar de slaap komt hier tijdelijk door onder druk te staan. Je spreekt zo’n geval van een slaapregressie.
Groeisprong of slaapregressie?
Een slaapregressie valt meestal voor, tijdens of na een grote groeisprong. Een groeisprong is niet hetzelfde als een slaapregressie, maar het heeft er dus wel mee te maken. Groeisprongen komen vaak voor, maar zorgen niet altijd voor slechter slapen. Daarnaast duurt een sprong maximaal een week. Slaapregressies komen minder vaak voor, maar kunnen daarentegen wel 6 weken duren! En nu hoor ik je denken ‘lieve help, 6 weken?!’ Ja, 6 weken. Maar niet constant. Je ziet vaak op en af slechter slapen gedurende deze periode. Wanneer je een slaapregressie kunt verwachten? Meestal rond de volgende leeftijden:
- 4 maanden
- 8 maanden
- 12 maanden
- 18 maanden
- 24 maanden
- 36 maanden
Als je er middenin zit kan een slaapregressie echt voelen als een stap terug. Waar het slapen eerst best goed ging, is het nu een flinke uitdaging om je kindje aan het slapen te krijgen. But remember: een slaapregressie komt voort uit het verwerken van alle nieuwe vaardigheden die je kindje ineens gaat leren. Na een slaapregressie kan je kindje vaak ook veel meer op het gebied van slaap (bijv. langer slapen). Eigenlijk zouden we het dus beter een slaapprogressie kunnen noemen!
Hoe kun je een slaapregressie herkennen?
- Je kindje wordt ’s nachts ineens vaker wakker
- Je kindje slaapt lichter, terwijl het voorheen dieper en langer kon slapen
- Je kindje doet kortere slaapjes overdag (45 minuten)
- Hazenslaapjes komen vaker voor (20 minuten)
- Je kindje weigert te slapen
- Je kindje heeft geen last van ander babyleed, is niet ziek of hongerig
Nu weet je wat een slaapregressie is en hoe je zo’n regressie kunt herkennen. Maar hoe kun je je kindje nou het beste door zo’n regressie begeleiden?
Mijn drie belangrijkste tips:
- Houd vast aan jullie slaaproutine: creëer voorspelbaarheid gedurende de dag. Houd een volgorde aan der dingen en zorg voor een kort en rustig bedtijdritueel. Routine en voorspelbaarheid geeft rust: je kindje weet dan wat er komen gaat en kan zich dan makkelijker overgeven aan slaap.
- Voorkom oververmoeidheid: zorg bij korte slaapjes voor meer slaapjes overdag. Houdt de slaapsignalen van je kindje goed in de gaten, met de wakkertijden in je achterhoofd en leg je kindje bij de eerste slaapsignalen op bed. Heeft je kindje korter geslapen dan 45 minuten? Dan wil je de wakkertijd inkorten voor het volgende slaapje. Zo voorkom je oververmoeidheid.
- Bied zo nodig meer hulp: het is belangrijk dat je kindje voldoende slaapt. Lukt het niet om te slapen? Bied dan meer hulp. Dit kan in de vorm van wandelen of dragen. Is de slaapregressie voorbij en belanden jullie in rustiger vaarwater? Dan kunnen jullie de extra hulp met kleine stapjes afbouwen.
Hoort de slaapregressie voorbij te zijn, maar loopt het slapen nog steeds niet lekker? Vraag vooral hulp! Als kinderslaapcoach heb ik al veel gezinnen geholpen een slaapregressie te boven te komen. Het kan soms zo fijn zijn om handvatten te krijgen die afgestemd zijn op jouw kindje. Plan vrijblijvend een gratis kennismakingsgesprek in om erachter te komen hoe ik je zou kunnen helpen of boek een slaapconsult!
Liefs, Meike
Volg je de Droomritmepraktijk al op Instagram? Hier deel ik dagelijks leuke tips en weetjes over het slapen van kindjes. Klik hier om naar de Droomritmepraktijk te gaan!