Hoe zorg je voor een zachte landing naar de nieuwe tijd?
In de nacht van 29 op 30 oktober wordt de klok een uur achteruit gezet. Voor mensen zonder kinderen vaak een heerlijk vooruitzicht: je mag weer een uur langer slapen. Maar voor veel ouders met jonge kinderen geeft het verzetten van de klok soms een hoop onrust, vooral op het gebied van slaap.
Benieuwd hoe je de overgang naar de wintertijd aanpakt? Of maak jij je zorgen over het verzetten van de klok, omdat je kindje nu al een vroege vogel is? Lees dan gauw verder! In deze blog deel ik mijn belangrijkste tips voor een fijne overgang naar de wintertijd.
Is jouw kindje nu al voor 6.00 u ’s ochtends wakker en/of gevoelig voor veranderingen in zijn of haar ritme en wil je zorgen voor een rustige overgang naar de nieuwe tijd, dan raad ik je aan om je kindje met kleine stapjes voor te bereiden. Heeft jouw kindje weinig last van veranderingen óf is je kindje al ouder (vanaf een jaar of 2), dan hoef je vaak niet zoveel te doen. Maar ook dan zijn er dingen die de overgang gemakkelijker kunnen maken.
Hoe zorg je voor een fijne en rustige overgang?
Rustig wennen aan de nieuwe tijd kan vooral voor jonge kindjes fijn zijn. Dit kun je doen door twee tot zes dagen van tevoren te beginnen met het langzaam opschuiven van jullie ritme. Dit houdt in dat je het tijdstip van opstaan, voeden en slapen iedere dag met 10 tot 30 minuten opschuift. Voorbeeld van opschuiven met 10 minuten: wordt je kindje normaal gesproken wakker om 6.30 u, maak je hem of haar op maandag 24 oktober om 6.40 u wakker. Je schuift de voedingen, het tijdstip van de dutjes en de avondbedtijd die dag ook met 10 minuten op. De dag er na op dinsdag 25 oktober maakt je je kindje om 6.50 u wakker, woensdag 26 oktober om 7.00 u enzovoort. Heeft jouw kindje geen vaste tijd van waken ’s ochtends? Geen probleem. Dan laat je je kindje 10 minuten langer in bed liggen en doe je alsof het nog nacht is. Om 6.40 u doe je het licht aan en start je de dag. Je schuift het ritme op met kleine stapjes, zodat je kindje niet oververmoeid raakt. Kies je ervoor om met stappen van 30 minuten te werken, begin je op zaterdag met opschuiven. Het gaat er mijns inziens niet om dat je per sé iedere dag een vast aantal moeten ‘moet’ opschuiven, maar dat je in kleine stapjes beweegt naar de nieuwe tijd. Kortom: merk je dat kleine stapjes jou of jouw kindje juist onrustig maken, schuif dan met grotere stappen en andersom.
Je kunt er ook altijd nog voor kiezen niets aan voorbereiding te doen en eerst te kijken hoe je kindje reageert op de nieuwe tijd. Waakt je kindje vroeg in de dagen na de overgang? Dan kun je jullie ritme dan alsnog opschuiven (wat vaak ook wel vrij natuurlijk verloopt).
Wat als je kindje op zondag 30 oktober om 05.00 u wakker wordt?
Alles voor 6.00 u ’s ochtends is wat mij betreft nog nacht en mag je dus ook zo beschouwen. Waakt je kindje voor 6 uur ’s ochtends, houdt de slaapkamer dan donker en blijf in de kamer. Doe er alles aan om je kindje weer in slaap te krijgen, lukt dat niet dan haal je je kindje pas uit bed als het eenmaal 6 uur is. Ga daarvoor even de kamer uit en kom de kamer opnieuw binnen en doe dan het licht aan. (Dag)licht zorgt ervoor dat de biologische klok van een kind goed wordt ingesteld. Super belangrijk dus, wanneer het ritme veranderd en je wilt dat je kindje daarin meegaat. Naast (dag)licht is ook voldoende sociale interactie en beweging belangrijk, wanneer je de dag samen start.
Is je kindje twee jaar of ouder?
Dan hoef je vaak niet zoveel te doen in de dagen voor het verzetten van de klok. Je kan de overgang daarentegen wel makkelijker maken voor je peuter, door gebruik te maken van een goede communicatie en een slaaptrainer. Peuters ontwikkelen pas rond de leeftijd van 3 jaar denkbeeldige grenzen (geldt dus ook voor het bedje waar ze in ‘moeten’ blijven). Maar vanaf 2 jaar begrijpen kindjes wel steeds beter hoe een nachtlampje en/of wekker werkt en kun je dus met een slaaptrainer gaan werken. Zo’n slaaptrainer kan je instellen op hoe laat de dag begint. Meestal zijn dit wekkers in de vorm van een diertje. Als de oogjes dicht zijn is het tijd om te slapen (en dus in bed te blijven). Zijn de oogjes open dan is het tijd om wakker te worden. Zo’n slaaptrainer geeft een kindje voorspelbaarheid en maakt de overgang naar de nieuwe tijd makkelijker.
Liefs, Meike
Volg je de Droomritmepraktijk al op Instagram? In de week voor het verzetten van de klok kun je hier al je vragen stellen over de overgang naar de wintertijd. Klik hier om naar de Droomritmepraktijk te gaan!