Korte slaapjes

Korte slaapjes

Waarom slaapt mijn baby maar 20 minuten?

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om in te zoomen op wat er gebeurt tijdens het slapen van een baby. 

Kindjes slapen namelijk in slaapcycli. Zo’n slaapcyclus bestaat uit drie verschillende slaapfasen. De cyclus begint met slaperig worden (fase 1), om vanuit die fase naar de lichte slaap te glijden (fase 2). Deze tweede fase heet de remslaap (Rapid Eye Movement) en wordt zo genoemd omdat de oogjes van een kindje druk kunnen bewegen tijdens deze fase. Tijdens deze tweede fase droomt een kindje en dat kan gepaard gaan met druk bewegen en gemakkelijk waken (bijvoorbeeld door maaiende armpjes of omgevingsgeluiden).

Wanneer je kindje gemakkelijk waakt na 20 minuten, is het goed om na te gaan waar dit aan kan liggen. Is je kindje heel onrustig en slaat hij of zij zichzelf vaak wakker met de armpjes? Dan kan inbakeren en strak instoppen verstandig zijn. Wordt je kindje gemakkelijk wakker van geluiden in het huis? Witte ruis ‘neutraliseert’ andere geluiden en kan dan uitkomst bieden. Heeft het kamertje een goede temperatuur om te slapen (16-20 °C) en is het er donker? Kortom: zorg voor een rustige en vertrouwde slaapplek. Alleen dan kan je kindje zich vol vertrouwen overgeven aan de slaap!

Slaapt je kindje door na die 20 minuten dan belandt hij of zij in de diepe slaap (fase 3). In deze derde slaapfase droomt en beweegt een kindje niet en is hij of zij moeilijk wakker te krijgen. Deze derde slaapfase is heel belangrijk. In die fase vindt namelijk herstel en afgifte van het groeihormoon plaats, een soort onderhoud aan het lijfje van je kind dus. Na een half uurtje slapen zal je kindje weer naar de lichte slaap gaan, gevolgd door de hele lichte slaap en het wakker worden (of overgaan in de volgende cyclus). Eén zo’n slaapcyclus duurt bij een baby ongeveer 45 minuten en bij een peuter 60 minuten.

slaapcyclus van een baby, baby slaapt maar 20 minuten?

Take home message: Wanneer een baby structureel alleen maar hazenslaapjes van 20 minuten slaapt, raakt het uiteindelijk oververmoeid. Het afronden van een slaapcyclus is dus héél belangrijk. Een baby die drie slaapjes van een half uur slaapt is minder uitgerust, dan een baby die twee keer drie kwartier of een keer anderhalf uur slaapt. Op zoek naar meer tips? Lees dan vooral ook deze blog over huilend wakker worden!

Herken jij de verschillende slaapfasen bij jouw kindje?

Liefs, Meike

Volg je de Droomritmepraktijk al op Instagram? Hier deel ik dagelijks leuke tips en weetjes over het slapen van kindjes. Klik hier om naar de Droomritmepraktijk te gaan!