Huilend wakker

Huilend wakker worden

Mijn baby wordt huilend wakker na het slapen, waarom?

Deze vraag kreeg ik recent van een moeder. Vervelend als je baby soms huilend wakker wordt na het slapen. Ik hoor dit best vaak terug van ouders. Wanneer je kindje huilend wakker wordt uit een slaapje kan dit te maken hebben met verschillende dingen.

Waarom wordt een baby huilend wakker na het slapen?

☾ Wanneer baby’s wakker worden op een andere plek dan waar ze in slaap zijn gevallen kan dit voor onrust zorgen bij het wakker worden. Leer je baby dus om zelf in te slapen. Mocht hij dan wakker worden, herkent hij zijn slaapplek en zal hij makkelijker opnieuw in slaap vallen. Je baby zelf leren inslapen klinkt heel streng, maar dit kan echt op een liefdevolle manier. Wil je hier meer over weten? Let me know!

☾ Je ziet vaak dat wanneer baby’s wakker worden uit een slaapje en nog moe zijn dit gepaard gaat met huilen. Ga dus altijd na hoe lang je baby al heeft geslapen en of hij voldoende slaap heeft gehad. Wordt je baby huilend wakker na een hazenslaapje en krijg je hem niet meer in slaap, zet dan de kinderwagen of draagzak in. Lukt dit ook niet? Ga dan door met het ritme van de dag en verkort de wakkertijd voor het volgende slaapje.

☾ Om te voorkomen dat je baby snel wakker wordt zorg je voor een rustige slaapplek (kamertje donker maken, goede temperatuur (16-20 °C), inbakeren en/of white noise). Temperatuur is met dit warme weer best lastig en heb je weinig invloed op, zorg dan dus voor minder kleding tijdens het slapen!

☾ Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er onrust speelt of dat je baby honger heeft. Onruststokers pak je aan voordat je aan slapen gaat werken. En vaak zie je dat als het slaapritme goed loopt, de voeding vanzelf volgt. Goed dus om dit te checken!

Zit jij nou ook met dit soort (kleine) vragen over het slapen van jouw kindje? Dan kan ik je wellicht verder helpen in een slaapadviesgesprek. Tijdens zo’n videoconsult van 30 minuten kun je al jouw slaapvragen op mij afvuren. Ben je dus direct goed geholpen! Nieuwsgierig? Plan een gratis kennismakingsgesprek in of neem contact met mij op via WhatsApp, mail of het contactformulier. 

Liefs, Meike

p.s. Volg je de Droomritmepraktijk al op Instagram? Hier deel ik dagelijks leuke tips en weetjes over het slapen van kindjes. Klik hier om naar de Droomritmepraktijk te gaan!